Subsidie provincie

pov-logo-rgb

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen subsidieert voor de laatste keer ons project voor het werkjaar 2019-2020. In 2019 werd persoonsgebonden materie overgeheveld naar het Vlaamse gewest. We danken het provinciebestuur van harte voor de jaren financiële steun voor ons project.

Het ingediende project HERO P³ (HERO P Cube – Hospital Education in Romania), legt het accent op 3 P’s, nl. Psychologische ondersteuning d.m.v. creatieve therapie, Palliatieve begeleiding en Professionalisering van het ziekenhuisonderwijs in Roemenië.

De psychologische ondersteuning d.m.v. creatieve therapie wordt verzorgd door Georgeta Petre, ergotherapeute, die van 14 tot 25 maart 2016 op kosten van de vzw NONA de International Module on Pediatric Rehabilitation aan de UGent heeft gevolgd. In 2019 heeft zij rond de 300 kinderen en ruim 60 moeders en grootouders begeleid. Vooral de kinderen weten deze workshops te waarderen. De activiteiten hebben deels plaats in het gebouw van het Educatief Centrum, deels in de tuin rond het gebouw. Voor de organisatie van deze activiteiten werden in 2019 diverse materialen aangekocht.

In 2020 plant Sfânta Faustina een verdere uitbouw van de tuin rond het schoolgebouw, alsook een betere isolatie van de werkplaats.

De palliatieve begeleiding wordt in hoofdzaak door Myriam Ghenta verzorgd, bijgestaan door Claudia Danacica en Tuta Visescu. Myriam Ghenta en Tuta Visescu hebben in 2018 op kosten van NONA de internationale bijscholingsmodule palliative and end-of-life care in Gent gevolgd.
De meeste terminale kinderen verblijven in de afdeling Oncologie van het Kinderziekenhuis MS Curie, dat aan het Educatief Centrum Sfânta Faustina paalt.

In het kader van de professionalisering van het ziekenhuisonderwijs in Roemenië heeft Sfânta Faustina samen met de organisatie PAVEL een vereniging APES (Asociația Profesorilor și Educatorilor din Spitale) opgericht. De doelstellingen van APES lopen grotendeels gelijk met deze van de Europese organisatie HOPE (Hospital Organisation of Pedagogues in Europe), waarvan Sfänta Faustina lid is. NONA betaalt het lidmaatschap alsook de deelname aan het 2-jaarlijkse congres. Naast professionalisering wil deze vereniging eveneens een lobbyinstrument zijn bij de overheid om (meer) middelen ter beschikking van het ziekenhuisonderwijs in Roemenië te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s